Öde på Uiversitetsbiblioteket

Igår hade vi en supertrevlig kväll hemma hos Parinya med både tacos och TP och en massa snack. Tacosen var god som vanligt men jisses vilket svårt TP det var. Globetrotter hette det och geografi är ju inte min starka sida precis. Tror till och med att min geografilärare glömde bort hela ocianien!?:(


bild lånad från Isas blogg

Imorse så var det första gången i världshistorien som jag var uppe före Anton! Han blev helt paff och tappade typ talförmågan när jag redan var uppe, haha:)
Ja, så nu sitter jag på Uni. och skall försöka fixa färdigt mitt PM så att Isa och jag kan belöna oss med Deathfest hos en klasskompis ikväll. Parinya o Linda, häng på vet ja!!

Lycka till allihopa som sitter o skriver!

// IDA

slut för idag

Nu har jag en halv sida kvar på PMet men jag gissar på att jag imorogn kommer o sitta och skriva om det mesta. Eftersom det bara är tre sidor så gäller det att välja väl vad man verkligen skriver.

Nu ska jag spinga tillbaka med lagboken så att jag hinner med bussen hem. Efter det blir det tacos hemma hos Parinya med Isa och Linda och en eller två omgångar TP. Mysigt!

trevlig fredag:)

// IDA

Bland hyllor och böcker

Nu sitter jag här fortfarande på universitetet och filar på mitt PM. Isa har precis gått hem så nu kan jag inte längre snurra runt på stolen för att få en liten paus.

Jag får roa mig med att titta på killens framför mig början till kala hårfäste, hihi!

Idag hade vi rättegångspel igen och den här gången var vi domstolsgrupp och jag fick lotten att vara ordförande. Himla mycket ansvar men det gick ganska bra ändå. Varje gång som läraren tittade på mig så tänkte jag;
"shit nu blev det fel!" Men det var ganska kul faktisk. Det kanske är domare som man skall bli,haha!

Idag har jag hyrt en pakeringsplats, jag har velat fram och tillbaka nu men jag får ta det. Tar jag med bilen upp så får jag skylla mig själv. Nu ska jag bara få bilen till just den parkeringplatsen. Den startar ju inte längre heller så vi får väl se hur det går.

Jag har gjort en deal med mig själv också. Jag får ta bussen till skolan men jag ska gå hem. Dels blir det inte lika dyrt och så får jag lite extra motion. O SÅ långt är det ju faktiskt inte, jag har bara korta ben:)

vad har ni gjort idag? en härlig torsdag eller längtar ni som jag bara till imorgon?:)
// IDA

Ulcerös f&%¤&cking colit

I min underrubrik till bloggen så står det att den bland annat ska handla om att ha Ulcerös colit som ung tillsammans med allt annat.

Jag har nu hittat en blogg av en tjej i runt 20 års åldern,Camilla. Hon har precis som jag Ulcerös men har nu blivit stomiopererad och hon skriver om hur det går och alla sjukhusbesök.
Att bli stomiopererad är stort för alla, vem  vill ha en påse på magen liksom men ibland är det enda utvägen för att få en fungerande vardag och liv.
Att bli stomiopererad innebär att man tar bort antingen hela tjocktarmen eller en bit av den. Det är ju också i tjocktarmen som Ulcerösen sitter i så i teorin så skulle det betyda att man blir frisk. Men det kan ju bli problem ändå, tex stopp i stomin och tyvärr är det det som Camilla drabbas av.

Hon är väldigt stark och jag beundrar henne i mycket! Hon beskriver så mycket som jag och jag tror nästan alla med Ulcerös kan känna igen sig i. Och även om det är förjävligt just nu så kommer det förhoppningsvis bli bra. Att slippa den förjordade smärtan hade ju varit underbart.

Även om jag inte är stomiopererad nu så är det ändå något som alla med Ulcerös får vara beredda på i framtiden.

Gå in  och kika, ni kommer märka att det är en otrolig tjej!
http://camillafranzen.blogspot.com

// IDA

Chef Rogers kycklinggryta

Idag vart jag bort och handlade på ICA, det är ju faktiskt ganska kul att handla:) Jag e så vimsig också så jag går flera varv bara för att jag fortfarande inte riktigt hittar, haha!

Jag köpte glutenfri spaghetti idag, 500g för 28,50kr! Jag var tvungen att gå bort till den "vanliga" pasta avdelningen och kolla. Det var ju klart skillnad, 500g för 13,95.
Det gör lite ont, men samtidigt kan jag ju inte välja ett billigare märke i och med att det vara finns två. Konkurrensen är alltså verkligen NOLL. Inte så konstigt att jag nästan bara äter ris, quinoa eller potatis. Pasta = Lyx

Min gamla högstadiekompis Roger som numera är kock tipsade mig om det här helt naturligt glutenfria receptet.
Det blev riktigt gott, dock tog jag mig friheten att lägga till min favorit, minimajs, i hans hemligarecept.

  

Så vad tycker du Roger, klarade jag det? :)

hoppas ni får en trevlig kväll!
// IDA

Pluggtips

Sätt dig i ett rum eller bakom alla hyllor i biblioteket så att du inte kan se fönster och sitt sedan där och plugga.
Funkade bra idag, inte kan man drömma sig ut o inte heller ser man hur dagen går genom att det bara bli mörkare och mörkare.

smart va! ;)

risken är väl att man blir grå...

En dag på universitetet

Min mänskliga väckarklocka, även lägenhetskompis var så tyst idag att jag försov mig. Rackarns! Dock hann jag ändå i tid, det fick bli annat som blev bortprioriterat istället.

Så klockan nio var jag på universitetet och har jobbat med basgruppen. Vi hann färdigt ganska snabbt och tog en lång lunch vilket resulterade i att en tur ut till Holmsund för att pimpla planerades. Det skulle verkligen vara kul!

Nu ska jag sätta mig och fortsätta på mitt PM som ska vara färdigt på måndag så det brinner lite i knutarna men det brukar det ju också göra när jag får bestämma. Jag hoppas på att jag skall kunna läsa ut böckerna också för efter dennna veckan så börjar en ny period, arbetsrätten.

// Ida

Harplingebrud

Idag var det Charterhjältar på kanal 5.
Jag satt som klistrad för att se om jag kunde få en skymt av Harplingebruden som jobbar på hotellet.
Ooo det fick jag:) Först kände jag knappt igen dig med både uniform och nästan blont hår :P

I samma program fick jag också se en naken gubbrumpa, minst 5 st rödbrända näsor och en himla lång kö till brödrosten. Verkar vara ett givet inslag på Charterresan.


Gå in här för att se avnitten;
http://kanal5.se/web/guest/charterhjaltar/webbtv



kram // Ida

Be ambitious, boys!

Idag har jag varit i skolan från kl 9 till 17 och har varit med basgruppen hela dagen eller jo jag hann träffa Isa lite också:)
Vi har jobbat med kommande rättsfallseminarium men också med Genusseminaritet som vi hade idag.

Jag har alltid varit intresserad av genus och kanske hänger det ihop med att jag kan se en koppling till psykologin och beteendevetenskapen. Men lyssnar man på resten av min klass eller för den delen på många i min generation så är genus inget något som får många poäng. Tråkigt tycker jag då vi alla är en del av det. Men problemet till varför det är så här tror jag beror på att man blandar ihop genusvetenskap med feminism.
Så fort man säger ordet genus så kan man få en reaktionen; "men kom inte dragandes med det där dravlet nu igen!" men genus handlar inte om KAMPEN mellan manligt och kvinnligt vilket snarare feminismen gör. Genus handlar ju om den vetenskap om jag nu får lov att kalla den för det som visar på de former, normer och mallar som finns.

För att dra ett eempel så skrev jag en uppsats i psykologin och undersökte förhållandet mellan föräldrar, deras barn och leksaker.  Genus är de mallar som vi följer och bli uppväxta i som man accepterar och inte ens tänker på att de finns. Varför tar du din dotter till tjejavdelning i leksaksaffären direkt? Varför tar du din son till pojkadelningen direkt? Många föräldrar svarade att de inte visste och det är det som genus handlar om, normen. Nu har det ju dock förändrats och vi har kommit långt det kan visas genom att många föräldrar faktiskt svarade att om deras dotter eller son hade frågat om att få gå till den andra avdelningen så hade de tillåtit det. Frågan är bara om barnet skall behöva fråga, eller om det ens kommer att göra det? Antagligen inte eftersom barnet har lärt sig indirekt genom allt runt omkring vilken avdelning som tillhör vem.

Det är synd att folk blandar ihop genus och feminismen. Och här tillåter jag mig att skylla på feminismen också, den har skapat en slags fientlighet mot allt som har med kön och jämställdhet att göra. Bara ordet gör så att folk stänger öronen.
Det är synd för genus är faktiskt intressant. Det handlar inte i genus om vem som är värd mest eller minst utan om hur människor beter sig och hur man bli den man blir. Hur kultur och normer formar oss.

På vårt program har vi genusinriktning men jag skulle säga att på grund utav den dåliga och felriktade genusundervisningen som vi har haft så har intresset i klassen bara minskat. På seminariet idag så hamnade jag i en diskussion men en kille som hävdade att en lag från år 1915 inte alls kunde vara på verkad av att det på den tiden bara fanns män i riksdagen. Jag menar att om de männen (eftersom det vid den tiden inte fanns en enda kvinna i riskdagen) var så duktiga att de kunde sätta sig utanför de mallar och normer som skapat dem så är det isåfall sjuihelsikes karlar. Men ingen, inte ens män i riksdagen (obs ironi) kan sätta sig utanför dessa för det är näst intill omöjligt. Den här killen menade också att vår lagtext och specillt i det här fallet avtalslagen är helt könsneutral. Idag har vi kommit så långt att alla faktiskt är lika inför lagen. Men lagtext är lagtex och vi kommer inte ifrån att det handlar om tolkning.
Kanske ser själva lagtexten könsneutral ut vid första anblicken men en lagtext blir ingenting förrens den har tillämpats så det är egentligen först där osm vi kan få reda på om lagtexten är könsneutral.

Vi tar tillexempel, en ny medborgare kommer till Sverige och bosätter sig här. Hur skall denna person som läser lagtexten förstå att den är könsneutral och gäller både kvinnor och män om man använder ord som han eller honom?
Även om vi som studerar lagtexten vet om att det är så, så är det väl ändå inte bara vi som skall förstå den och kunna tolka den rätt?

Vad tycker ni? Är jag helt ute och cyklar eller håller ni med? Stänger ni också öronen?

Be ambitious, girls!

// IDA

Uppdatering

Helgen började med EPP vilket på studentspråk betyder efterpluggspub på både E-puben och Corona vilket var en perfekt avslutning på veckan med trevliga kompisar!
Att för en gångskull slippa laga mat var riktigt skönt:)

Igår så var Isa o jag bjudna på inflyttningsfest hos en av våra faddar och jag måste bara säga, jisses vilken lägenhet! Det var en etta och den var verkligen helt perfekt. Kan jag få tag på en sådan här på mariehem så kan jag stå ut med den förbaskade uppförsbacken.
Killen hade ju smak dessutom, dock ville han inte avslöja vad han betalade mer än att det kostade ett sommarjobb så antagligen kostar den skjortan.
Jag glömde tyvärr kameran där så tyvärr blir det inga bilder idag.

Däremot blir det lite bilder från något som heter Vintercampus. I torsdags så kunde man få äta renskav med kantarellsås, bada badtunna, kasta lasso, få se renar och åka hundsläde. Vi kände oss verkligen som folk från södern då  vi blev helt uppspelta och var ju tvunga att åka den här hundsläden.
Kul var det iallafall:)

Den ena renen går inte att vända på men det får ni stå ut med,haha!
   

Idag gick också Vasaloppet som pappsen var med o åkte. Jag försökte gå in och kolla hur det hade gått för dig men lyckades inte. Men jag hoppas det gått bra och att du haft kul!

     

Vasaloppet                                 Diezelmotorn Bod

// antipiraten

Lillebror är inte så liten längre

Hipp hipp hurra Lillebrorsan!!!

Hela 18år, det är ju inte klok:) men oj så roligt, när jag kommer hem i påsk så vill jag lova att det ska firas.
Det är nu som det börjar....



Idag firade vi också att Michaela ska bli en gift kvinna genom att gå på en restaurang här i Umeå som heter Ghandi, det var mums!
Nere på stan så har de gjort fint med massa ljus, snöskulptyrer och detta hjärta.

  

hoppas ni haft en lika härlig dag!
// IDA

Mina mys!

Idag mår jag mycket bättre och jag fick tillstånd av Michaela att lämna mitt karantänsområde på 19kvm. Det första jag gjorde var att inta köket. Jag fick faktiskt mina goda räkor igår då Anton var så snäll o lagade mat åt mig, ibland är jag väldigt glad att jag inte bor ensam.

Katterna satt utanför min dörr och tittade på mig och sedan på matskålen, så det fick bli en sväng bort till Ica för att inhandla lite mat till oss allihopa.
Vi myste sedan lite i soffan. De har verkligen blivit så mycket bättre med oss nu, de är inte lika rädda längre och kom till och med för att hälsa på mig när jag kom hem, framsteg.


Goliat och sofia

Efter ett samtal med mamma idag så fick jag veta att min lille älskling Sixten var sjuk hemma i Halmstad. Men det verkar ändå som om han blir bra i igen, det hoppas jag verkligen, han ska ju också bli norrlänning hoppas jag!




Efter ett snack med tjejerna på skype idag, vi kom fram till att vi nästan befann oss i var sin väldsdel allihopa, så bestämdes det att det blir en vecka nere hos Jessica i sommar. ÅÅ, jag längtar!!!!!!!

trevlig kväll!
// IDA

karantän

Imorse när jag gick upp för mitt seminarium så visste jag direkt att det här inte komemer gå bra!  Jag mådde så illa så jag knappt vågade gå upp ur sängen. Jag tänkte att det kanske berodde på att jag inte hade fått i nått i den tomma magen ännu..

Jag mådde inte illa pga att jag inte ätit frukost ännu, det har bevisats nu ett antal gånger.

Jag fick stanna hemma,ush! Nu har jag missat 1 av de 4 seminarier som man får lov till att missa men jag hoppas inte att det blir fler. Och jag har ju en promemoria som ska skrivas också.
Men det finns väl inget o göra mer än att ta de lugnt o blir frisk så snabbt som möjligt.

Nu är jag bannlyst från köket och Anton får använda Michaelas toalett. Behöver jag nämna att det enda jag tänkter på är MAT? Jag har väldens goaste räkor i kylen för jag skulle göra god mat idag men det får vi väl se hur det blir. Jag kommunicerar med de andra i lägenheten via sms.
Så här kan det se ut:

"Vill du ha något så smsa"
"Ok, lite fil? vore ju gott, tack"

 Ja Michela har tenta på fredag så hon får ABSOLUT inte bli sjuk nu.

Det konstiga är att jag inte har någon feber,tror jag iallafall, jag är för snål för att köpa en termometer! Men jag har börjat fundera på om det kan hänga ihop med Ulcerösen. Jag vet ett par stycken som spyr pga den men jag har aldrig gjort det. Frida vad tror du? Jag är inte inne i ett sådär jättestort skov men sådär lite som det typ alltid är. Ja, kanske dags att ringa till mina söta sjuksköterskor.

En sak till som jag funderat över nu när jag ligger här i sängen är att ska man ladda ner typ filmer så är det ju när man är sjuk som det är sjukt bra;) även om jag har en del filmer med mig så har jag ju sett alla. Nej, jag ska INTE ladda ner, för det första så vet jag ju inte ens hur man gör. Vilket kanske e väldigt bra i det här laget,haha!

Nej nu ska jag se på Step up filmerna för 4 gången.

// IDA

Måndag

Idag är jag ledig och sitter därför och renskriver allt som har fått vänta pga omtentan. På en vecka så blir det minsann en hel del. Tänkte bjuda på lite bilder av hur det ser ut när jag pluggar hemma.



Igår kväll så firade jag söndag med filmen Tjenare kungen och eftersom vår TV är pannkaka så fick det bli filmvisning på datorn och lagboken fick då tjäna till annat.



Nu har jag precis lagat mat o det räckte till 3st matlådor, härligt! Det blev en helt naturligt glutenfri maträtt på ris, krossadetomater, lök, vitlök, och kidneybönor, mums! och inte att förglömma de gröna soyabönorna till.


back to work!
// IDA

Ny design

ja ny design, vad tycker ni? några synpunkter eller önskemål? :)

// IDA

varför jag älskar Umeå

De senaste dagarna har vi haft underbart väder så även idag. Så jag passade på att gå en sväng runt Nydalasjön. Det blev en lång sväng, hela 9 km men det var härligt och jag var inte ensam, alla ville ut i vädret!

      

      

 

¤ Vi har värsta snöberget på vår parkering, väntar bara på att bilen ska hamna under...
¤ Söndagsnöjet  i Umeå
¤ Världen sötaste lilla stuga, den passar dig mamma:)
¤ Det här är en del av Nydalasjön,
¤ Hur kan man inte älska norrland när det ser ut såhär?:)
¤ Men att gunga är ju klart lite svårt nu...
¤ Oo ja man får skylla sig själv om man inte ställer in cykeln i boden!

hoppas ni haft en lika skön söndag!
kramar /// IDA

"Its a sin to grow on others" - Mando diao

Nu är de här igen, Mando Diao. Bandet som har fått oss gamla tjejer att åka till Borlänge ett antal gånger, bandet som vi
vuxit upp med, bandet som jag har plågat pappa med genom att spela om och om och om igen (även om jag såg att han gillade dem också)
Det började på Diezel när Tove drog oss dit typ år 2004 och sist vi såg dem var i Göteborg då vi firade jessicas födelsedag, var det 2007 va?
Björn, Gustav och Karl-Johan, alla hade vi var sin favorit. På något konstigt sätt har jag alltid varit svag för basister och kanske är det Karl-Johan som satte trenden, haha! Men kolla in honom, liksom:)

Många minnen många minnen, bland annat att vi gjorde ett tappert försök på musiken i högstadiet att lära oss att spela Mr. Moon, det var också då som det konstaterades att jag inte själv kan bli basist....eller sångare för den delen, haha!

Men här är deras nya singel, Dance with somebody

// IDA

I'm back on track

Idag är det alla <3 dag! Härligt och mysigt, har man ingen att vara lite extra snäll o gosig mot så får man vara det mot sig själv. Precis det tänker jag vara idag och har därför varit bort på Ica och köpt en godispåse. Ajsing, nu bröt jag också godisförbudet men det får vara ok för den här gången.

Jag skrev också min omtenta idag. Vi var typ 8 st från klassen som skrev så jag var inte ensam iallafall. Det kändes bra, det var STOR skillnad från förra gången då jag var så grymt nervös att det bara inte gick. Men nu kunde jag tänka, visste precis villka böcker och lagrum som jag skulle använda mig av och jag disponerade tiden bra. Så nu är det bara att hoppas:) eftersom vi ändå bara var 8st som skrev så borde de inte ta så lång tid att rätta dem, men kanske en vecka.

Jag damp ganska långt ner efter att jag inte klarade förra tentan och funderade över varför jag egentligen läser det här, om jag vill det eller om jag egentligen vill bli lärare men idag när jag satt och skrev så kände jag att det som jag tyckte var roligt med juridiken kom tillbaka. Jag VILL ju faktiskt det här! Jag SKA klara det här! och om det skulle vara så att jag kommer på sedan att jag inte vill jobba som jurist så är jag ju ändå bara 23 när jag är färdig, hinner ju med en utbildning till...haha!!!

Så I'm back on track kan man väl säga, nu ska jag bara ta itu med disken också:)

Hoppas ni har haft en härlig alla hjärtans dag och glöm inte bort att ge er själva en ordentlig kram också.
Jag vill också tacka alla för all uppmuntran inför tentan, det har verkligen hjälpt!

kramar till er!!!
// IDA

det måste bli sämre innan det kan blir bättre...

Dagen som alla i vår klass har gått o väntat på har kommit och vi fick reda på hur tentan gick.
Tyvärr gick det inte så bra för mig och när jag hämtade ut tentan idag så hade jag ett poäng under godkänt.

Jag är inte glad, allt slit....

Men som tur är finns det en omtenta, så på alla hjärtans dag kommer jag sitta igen och skriva.

Det kommer inte bli så mycket uppdaterat här på ett tag nu som ni kanske förstår...

Så har det så bra!!! :)

kramar // IDA

Bussäventyr

Nu ska jag strax bege mig ut på äventyr. Jag måste ut till Willys o handla men jag har aldrig tagit bussen förut utan tagit cyklen (hm, att jag aldrig kan vara säker på hur det stavas!!!) Men nu så har jag kollat bussarna o ska byta vid ett ställe.
 Ja ni får hålla tummarna för mig så att jag inte hamnar mitt ute i ingenstans, alltså  i Ersboda, haha!

// Columbus

RSS 2.0