Fredag!!!

Äntligen är den här, den eftertraktade helgen! och så också vinterna idag föll nämligen den första snön över Umeå, mysigt!

Nu ska jag slänga i mig lite mat och sedan bege mig ut i mörkret. Var och lånade några filmer i helgen som måste lämnas tillbaka. En av filmerna var Hemlig Agent som jag tycker att ni ska se. Den handlar om några kvinnor som under andra värdlskriget gjorde dagen D möjlig.

Idag hade vi föreläsning om statsrätt från 8-12 och läraren som vi har  i detta lyckas alltid att få mig intresserad och jag tror att jag har kommit på varför. På grund utav att han också tycker något i ämnet, han står inte bara där framme och föreläser. Efter föreläsningen kände jag att flitens lampa lyste så då gick jag till läsesalen och läste ut Processrättens grunder (äntligen) nu ä det bara de andra som jag skall ge mig i kast med.

Imorgon blir det party! Det var ett tag sedan nu så nu jäklar. Dags att shaka!

trevlig helg!
//IDA

Första minusgraderna

Idag anlände vintern till Umeå och termometern visade -1,7 grader. Jag ville egentligen ta på mig min nya vinterjacka men jag kom fram till att jag behövde härdas så det  blev höstjackan.

Låååång skoldag idag från 10-17 hade vi schemalagt. Seminariet var tufft. När jag gick in i klassrummet så trodde jag att jag kunde men när jag gick där ifrån var allt ett stort blurr! Nu är frågan, hade jag förstått och läraren bara rörde till allt med sina förklaringar eller hade jag inte alls förstått och isåfall vad vet jag nu!?
Åå, varför kan inget bara vara enkelt....

Jag måste också passa på att tipsa om min lägenhetskompis matblogg, är det någon som är kung i köket så är det han!
Mycket är inspirerat av det asiatiska köket men vad sägs om experiment med curry och hjärta!? det ni, kolla in;

http://grill-britt.blogspot.com/

//IDA

Den 4 november gäller det!

Japp den 4 november skall bilen och jag på besiktning. Efter den så bestämmer jag vad domen blir, nya vinterdäck eller....ja vi får se.

Tack för tipsen pappa, men glöm inte vem som har lärt upp mig. Kolla oljan och kylarvätskan ska jag nog klara av på egenhand. Mer orolig för om det blir anmärkningar som jag absolut inte har en aning om vad de handlar om.

Så håll tummarna!

Måndag

Idag vaknade jag upp utvilad och min först tanke var, jaha är det så här det ska kännas!? Vid frukosten så började jag tänka igenom varför jag hade sovit så gott just inatt. Nu kommer jag ju att bli besviken om jag inte vaknar upp så imorgon. Jag kan inte komma på heller vad det var, kanske sov jag helt enkelt väldigt effektivt.

Idag bjöd jag basgruppen på bullarna, mycket uppskattat fastän bullarna var ganska platta:)

 Den nya perioden, vilket är nr4 på denna termin börjar köra igång med processspel stundande och första seminariet imorgon. Det här var ett väldigt intressant seminarium som handlar om rättstolkning. Vilket betyder att man genom att tolka tidigare domar i Högsta domstolen kan utläsa och komma fram till en praxis och rättsregel som är vägledande för andra domstolar.
Vid en föreläsning förra veckan så sa föreläsaren att om man ska bli advokat så behöver man mod, då blev jag lite skraj. Men idag när en annan föeeläsare sa att mycket, nästintill allt inom jurisiken handlar om systematik då blev jag glad och kände att jag var på rätt ställe. 
Och bara genom att granska tre stycken fall så kunde vi få fram en tolkning som vi trodde att domstolen skulle döma efter i vårt fingerade fall. Tacka vet jag analys,noggranhet och systematik! Mod det är överskattat. 

Måste berätta lite om helgen också. Jag har både lekt brottsling när en ängel från klassen kom förbi med sin pojkvän och en såg så vi fick upp låset på min cykel. Fixat på två minuter! Jag har också köpt en ny vinterjacka efter expertråd från en kompis som kommer från Kiruna. Visst måste hon räknas som expert!? Jag menar jag har ingen som helst aning om hur en vinter här uppe kan vara. Och frågar man runt så blir man mest bara förvirrad. Ibland kan man få svaret "det blir svinkallt, typ 30 minusgrader och man fryser häcken av sig!" eller så får man en ryckning på axlarna som svar och "vadå det är väl inte så farligt". Så jag litar på henne ialla fall.

Har också märkt att det kanske är mer än bara bilen som behöver vinterdäck. Till skolan så har vi världens nerförbacke vilket ju också betyder att det blir världens uppförbacke på vägen hem, jissa om jag förbannar backen vareviga dag! Speciellt o man tar vägen förbi  ICA hem och inte ens när jag kommer fram till kassan så har jag fått luften tillbaka,haha!
Jo men det blri ju halt i backen, (den är inte uppvärm som andra backar här i Umeå) och mitt i backen så finns det sådana här räcken som ska hindra andra fordon och för hög fart. Gissa om det är kul på morgonen! Tror att det är dax att skaffa cykelhjälm faktiskt.

Den här gåtan berättade en av mina lägenhetskompisar.
Vad kallas en grävling här uppe i norrland för?

Sug på den ni!

//IDA

Dyrt...

I veckan så var jag och hämtade ut lite mediciner och jag kan ju säga att utan högkostnadsskyddet så hade det bränt rejält i plånboken och det gör det även MED skyddet.  Snart nollställs det ju också eftersom det görs vid årskifftet.

Kanske är det helt idiotiskt att klaga över priset, tänk om det inte ens hade FUNNITS någon medicin! Då hade jag nog betalat vad som helst bara för att få medicin.
 
Ja, snart är det dags för första besöket på NUS - Norrlands universitets sjukhus. Det ska faktiskt bli lite spännande, nu får jag ju börja gå på vuxenavdelningen så det ska bli intressant att se om de har några andra teorier eller tillvägagångsätt.
Men lite jobbigt ska det bli också, det innebär ju att nu ska jag lära känna en ny läkare. Och efter att ha haft en och samma alltid och blivit trygg med den personen så är det här lite nervöst.
Får hoppas att det går bra.

Under tonårsträffen nere i stockholm  med RMT för inte så länge sedan så fick jag prova på att ha en stomipåse på magen. Inte helt verklighetstroget då jag ju inte kunde fylla den med "äkta" vara men så nära som det går att komma iallafall.
Det var verkligen iintressant!! Det belv ju att jag gick och kände efter hela tiden, sitter den kvar, håller den tätt och liknande och tänk att ha det så varje dag, varje sekund. Men kanske kan det vara värt det, ingen smärta, inga mediciner.
Tja, jag hade den i 3 dagar och det går ju aldrig att jämnföra med att verkligen ha det men det var ändå på något sätt skönt att veta hur den fungerar, ser ut och liknande utifall det någon gång i framtiden skulle bli aktuellt för mig.

Det togs en hel del roliga bilder, ska se om jag kan få tag på dem.

//IDA







Bullbak


Rättegång, rooibos och retorik

Har vi inte alla en bild av hur en advokat är och vad de gör? Jag hade det iallafall men den bilden har förändrats en del efter föreläsningen igår. Jag insåg att den bild jag hade (och som jag tror många har) av advokatyrket var amerikaniserad en hel del MEN det finns en hel del skillnader mellan det svenska och amerikanska rättsystemet och tur är väl det. Det är tillexempel inte tillåtet i Sverige att en advokat begär en viss procentsats av klientens beviljade skadestånd.
Ofta har man också ställt frågan hur man som advokat kan företräda en viss sort av brottslingar men det är ju faktiskt så att alla är oskyldiga fram till att motsats har bevisats och det är även så det måste vara. Det måste finnas en motvikt som kritiskt granskar det som påstås vara ett brott.

Det är ofta svårt för den misstänkta att hävda sin osannolika men sanna berättelse. Ett exempel som vår föreläsare berättade är; En kvinna ska låna sin kompis bil och får bilnycklarna, hon går ut till bilen och sätter sig och kör iväg. Inte långt efter bli hon stoppad av polisen som frågar vems bilen är. Kvinnan hävdar att hon fått lov att låna den av en kompis, polisen säger att bilen är anmäld stulen. Det visar sig senare att nycklarna till bilen passat till en likadan bil. Sannoliktetn är inte särskilt stor men kvinnans berättelse är sann.
En advokat får inte heller vilket är lastadgat fara med orätt osm det kallas och det betyder att om din klient erkänner ett brott för dig så får inte du som advokat framföra motsatsen i rättegång. Då far du med orätt. Intressant eller hur!?

Igår var jag tillsammans med ett gäng från klassen nere på tingsrätten och tittade på ett mål gällande ringa narkotika brott. Allt var erkänt (så det var inte "smaskigt") men det var ändå kul att se att det vi läst i böckerna faktiskt stämde och gick till på det sättet i verkligheten.

Ikväll så blev jag medlockad på bio av min lägenhetskompis och några klasskompisar till honom. Vi såg filmen The Baader Meinhof Complex som handlar om RAF som på 60- och 70-talet sprider skräck i Tyskland och världen genom olika bombattentat och kidnappningar. 
Vad jag inte förstår är hur min historialärare har missat att berätta om det här. Jag hade en ganska romantiserad bild av 60- och 70talet som krockade totalt med bilden som filmen gav. Är detta för "modern" historia för att undervisa om? Jag menar, det är inte jätte länge sedan detta hände. Filmen har fått kritik för att glorifiera våldet i filmen, jag skulle väl snarare kalla våldet i James Bond filmer glorifierat.


Nej nu ska jag dricka en kopp rooibos the (skickar en tanke till dig pappa) och läsa de sista sidorna i processrätten.
//IDA


Tuff pump och mera klanteri

Ja, passet som jag berättade om igår att jag skulle bli medlurad på, var tufft. Mycket tufft. Egentligen tror jag att hopp och studs ät lite mer min grej men kul att prova på.

Vad gäller dagens klanteri så blev det ganska stort. Det visade sig att jag och klasskompisen I lyckats blanda ihop våra IKSU kort så det blev lite krångel och huvudbry. Det slutade med att mitt kort iaf blev spärrat till internetjänsten men nu har vi iaf rätt kort. 

Imorgon ska vi ha föreläsning och advokatyrket. Det ska blir mycket spännnande att höra en advokat om sitt eget yrke. Kanske blir jag sugen. Rapport imogron:)

Tjoho!
                              

födelsedag, aerobics och storm

Grattis på födelsedagen mamma! Hoppas du haft en riktigt härlig höstdag.

Idag hade vi föreläsning om muntlig presentation i två timmar. Egentligen gav den inte så mycket tycker jag ,det var mest sådant som vi faktiskt lärt oss på gymsnasiet men också som är allmänt känt. Typ att man inte ska hålla handen framför munnen när man talar och liknande.
Dock tycker jag det är ganska intressant det här med kroppspråk och vad man verkligen förmedlar till en annan person och vår lärare uttrycket det på ett väldigt bra sätt att; "om det finns motsättningar mellan det du uttrycker i tal och det du visar med ditt kroppspråk så är det kroppsråket som mottagaren litar och går efter. Och visst är det sant?! Hur många gånger har man inte frågat en person om hur den mår och får tillbaka "jo men det är bra" samtidigt som det bara lyser om personen att det egentligen är tvärtom.

Imorgon ska vi ha biblioteksgenomgång av våra uppgifter om att leta upp rättspraxis. Vår bibliotikare som är en av de mest engagerade, kunniga och unika personer som jag stött på pekar hela tiden med ett höjt finger emot oss och säger; Ni MÅSTE lära er att slå upp i böckerna även om det mesta finns i databaser. Och visst har han rätt men det är krångligt. Först måste man slå upp ett nummer i en bok och genom det så går man till en annan och genom den så blir man skickad till en annan...ja osv. Men vi lär oss!

Ikväll var jag på ett aerobicspass. Skitkul är det, och trött blev jag men ååå vad härligt det är att gå och lägga sig sedan. Ja det passet blir det fler gånger ska bara se till så att jag kan lura med lite fler. Imorgon blir det Pump med en klasskompis. Har aldrig varti på ett sådant pass men om man bara har namnet att gå på så kan jag gissa att det blit tungt.

Inga klanterier idag faktiskt! Härligt.
Sov så gott!

Hemresan bokad!

Japp, nu är datumet bestämt. Den 17 december sätter jag mig på planet ner till västkusten, Göteborg och en tågresa senare är jag hemma i Halmstad.
Det ska verkligen bli super kul att komma hem. I december har det ju gått ett par månader sedan jag var hemma och hemlängtan börja komma smygande faktiskt. Att fira jul med släkten ska verkligen bli mysigt, Saknar er!

Nu till jul så börjar alla kompisar dra sig hemåt från Sveriges- och världens alla hörn så det ska bli kul att träffa alla kompisar också. Från att ha träffats varje dag i skolan och delat allt till att inte ha träffats på nästan ett halvår är tungt.

Imorgon är det ny vecka med seminarie, föreläsningar och basgruppsarbete. Vi håller på med processrätt nu och denna veckan är det vår tur att skriva en stämningsansökan. Det här området inom juridiken är väldigt spännande och allt som vi har gjort hittils är sådant som man själv kan sätta sig in i vilket gör att man blir mer motiverad.

Ny vecka nya tag!

Halvvägs

Oj oj, nu har jag suttit nästan hela dagen och renskrivit mina anteckningar från föreläsningar. I början av terminen gjorde jag så att jag renskrev i ett speciellt block men det blev så mycket papper och så har jag en väldigt inspirerande och amitiös klasskompis. Det är så att vi på våra tentor får ha med oss alla antecknigar och all litteratur och då gäller det ju att man har en bra struktur och faktiskt förstår sina anteckningar och vet vart man ska leta. Så såhär fick det bli.
Jag skulle gissa på att jag är ungefär halvvägs + alla seminarier. Men dem har vi nästan alla redan datorskrivna.
 
Här i Umeå är det redan nattsvart och har nog varit det i minst 2 timmar. Jag tycker det är ganska mysigt faktiskt och dessutom blir jag lika glad varje gång jag tittar på klockan och tror att den ska vara jättemycket för att det är så mörkt men nej, klockan är bara halv fem. Alltså hela kvällen kvar:)

Nu till dagens klanteri, jag brukar lyckas med minst en per dag.
Jag har ingen skrivborsstol ännu så jag har lånat en köksstol och jag kan lova er att jag har träsmak i baken. Detta gjorde att jag satt och gungade på stolen (ja jag vet) och när jag skrålade som mest tillsammans med Brucan. Ja vad händer inte? Jo jag brakar rakt baklänges ner i golvet. Det gjorde &)¤#&%%/& ont och stolen gillade det inte heller riktigt så jag kan ju tillägga att jag inte gungar på stolen längre, hihi!

Lovade ju att jag skulle lägga upp en bild på min goda spenatpaj så här kommmer den. Supergod och den räckte till fyra matlådor. Men nu är det snart dags för matlagning igen. Ikväll blir det en maträtt som jag har tagit med mig från Getinge. Kokekorv med mos och glöm inte lingonen! Ska bli super gott.
Nej nu får jag slita mig, har lovat mig själv att sitta till klockan åtta, sedan får jag ta ledigt.
Tjoho!

Morgon promenad

Thumbnail  Thumbnail Thumbnail 
Jag tog idag en morgon promenad för att vakna till. Det här är bilder fårn Nydalasjön och Kinabron. 
Det var jätte härligt, bara lille Sixten som saknades... 

Fredag kväll

Veckan är slut och helgen börjar. Vilket med andra ord egentligen betyder att det är dags att läsa in allt och renskriva det man inte hunnit göra under veckan.
MEN...innan man gör det så måste man ju också få vila lite också, därför tog jag och min lägenhetskompis det lugnt ikväll. Efter att vi gjort en rajd på Ersboda som är ett stort köpcentrum och inhandlat helgen och kommande veckas mat så plockade vi fram godisskålen och tittade på filmen Domino. Den handlar om en amerikansk kvinnlig "Bounty Hounter", kanske har jag valt fel yrke???

Jag har fått pippi på spenat så idag köpte jag både fryst och färsk spenat. Kanske är det i hopp om att jag ska få lite fler muskler, det är iaf supergott och det resulterade i en god spenat och champinjonpaj till kvällsmat. Beviset kommer imorgon. 

Sov så gott!


RSS 2.0